Jest w formie dobrze rozprowadzalnego i łatwo wchłanialnego emulgelu i zawiera opatentowaną substancję Celadrin® składającą się z cetylowanych estrów kwasu mirystynowego, mirystooleinowego, palmitynowego i innych nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cetylowane kwasy tłuszczowe substancje Celadrin® należą do naturalnie występujących tłuszczów pochodzenia roślinnego. Kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na skład płynu maziowego, wspierają jego lepkość i właściwości smarujące, a tym samym przyczyniają się do ochrony chrząstki.
Patentowana substancja Celadrin® dodatkowo systematycznie wzmacnia i nawilża błony komórkowe, zapewniając komórkom młodzieńczą miękkość i elastyczność.
Swoim składem łączy dwie substancje o podobnym działaniu. Jednym z nich jest pochodna cetylu. Związki cetylowe od wielu lat są stosowane w przemyśle farmaceutycznym jako substancje detoksykujące. Drugim składnikiem jest mieszanina nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu mirystynowego, mirystooleinowego i palmitynowego. To zrównoważone składniki są przydatne nie tylko dlatego, że wspomagają transport w wodzie słabo rozpuszczalnych związków cetylowych, ale jak pokazują najnowsze badania, te składniki mają własne działanie ochronne i fizjologiczne. Możemy więc podsumować, że składniki opatentowanej substancji Celadrin® są naturalnymi antyoksydantami i specyficznie blokują działanie niepożądanego enzymu.Mentol to substancja zawarta w mięcie pieprzowej i ma łagodne miejscowe działanie znieczulające.
Chłodzące uczucie jest spowodowane jego zdolnością do chemicznego uruchamiania receptorów temperatury, co przynosi ulgę.
Skład:
AQUA, CETYL TALOWATE, MENTHOL, GLYCERYL MONOSTEARATE, PHENYLPROPANOL, CAPRYLYL GLYCOL, DECYLENE GLYCOL, CARBOMER, POLYSORBATE 60, SODIUM HYDROXIDE
Dawkowanie:
Emulgel nakładaj cienką warstwą w razie potrzeby 3-4 razy dziennie.
OPAKOWANIE: 100 g