Ksyliol zalicza się do stołowych substancji słodzących.
Ksylitol naturalnie występuje w różnych rodzajach owoców i warzyw. Ma bardzo niski indeks glikemiczny i dlatego jest odpowiedni również dla diabetyków lub osób, które stosują dietę redukcyjną. Ksylitol bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma słodki, orzeźwiający smak. W porównaniu do klasycznego cukru ma jednak około 40% mniej kalorii. Nie szkodzi zębom. Wręcz przeciwnie, ma zdolność neutralizowania kwaśnego płytki nazębnej i pomaga mineralizować zęby. Ksylitol nadaje się do gotowania, pieczenia i słodzenia zarówno gorących, jak i zimnych napojów. Nie zawiera GMO.
Ostrzeżenie:
Alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych i orzechów.
Przy nadmiernym spożyciu może mieć działanie przeczyszczające.
Skład:
100% słodzik ksylitol.
Wartości odżywcze na 100 g:
Wartość energetyczna | 1000 kJ/240 kcal |
Tłuszcze - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g 0 g |
Węglowodany | 99,8 g |
Białka | 0 g |
Sól | 0 g |