Proszek maca zawiera unikalne fitoskładniki, minerały, witaminy i wysokiej jakości białka roślinne.
Jest wytwarzany z korzeni rośliny o tej samej nazwie, które są podobne do rzodkiewek. Tylko dla ciekawości – tę roślinę, która rośnie na dużych wysokościach w Andach, próbowano uprawiać na całym świecie, ale nigdzie nie osiąga takiej samej jakości jak w swojej ojczyźnie. Maca ma lekko korzenny, nieco słodkawy smak i dzięki swoim właściwościom nazywana jest peruwiańską Viagrą lub peruwiańskim żeń-szeniem. Maca w suszonej formie zawiera prawie 9% błonnika, 60% węglowodanów i ponad 10% białka. Białka w mace zawierają 20 aminokwasów, z których 7 jest niezbędnych. Maca wspiera seksualność, wytrzymałość, płodność, witalność, system hormonalny w okresie menopauzy oraz zdrowie fizyczne i psychiczne.
Dawkowanie:
2 - 6 łyżeczek kawy dziennie.
Proszek można wymieszać w wodzie, mleku, soku owocowym lub warzywnym, ewentualnie dodać do dowolnej potrawy. Nie dodawaj go do gorących napojów ani potraw, gdzie straciłby swoje unikalne wartości!
Ostrzeżenie:
Alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych i orzechów.
Skład:
100% BIO maca peruwiańska (Lepidium meyenii).
Wartości odżywcze na 100 g:
Wartość energetyczna | 1326 kJ/314 kcal |
Tłuszcze - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,2 g |
Węglowodany - w tym cukry | 59 g |
Białka | 10,2 g |
Sól | 0,005 g |