Migdały należą ogólnie do najbardziej lubianych i najłatwiej dostępnych rodzajów orzechów.
Oprócz pysznego smaku, który każdy dobrze rozpozna przy pierwszym kęsie, zawierają witaminy, minerały, błonnik, białka i nienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią doskonałe uzupełnienie zdrowej diety. Migdały to nie tylko świetna szybka przekąska, ale znajdują również zastosowanie w pieczeniu, gotowaniu czy przygotowywaniu zdrowych śniadań w postaci kasz.Wskazówka na ser migdałowy:
Migdały miksujemy i namaczamy na noc w wodzie, płyn przecedzamy, a masę mieszamy z oliwą z oliwek, czosnkiem, cytryną i ziołami według własnego uznania. Pozostawiamy do odleżenia i mamy piękny, zdrowy ser migdałowy.
Ostrzeżenie:
Alergeny: Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, orzechów, sezamu i dwutlenku siarki.
Skład:
Jądra migdałów.
Wartości odżywcze na 100 g:
Wartość energetyczna | 2642 kJ/631 kcal |
Tłuszcze - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 52 g 4 g |
Węglowodany - w tym cukry | 19,0 g 4,8 g |
Białka | 18,0 g |
Sól | 0,03 g |