Orzechy nerkowca słusznie należą do zdrowej diety. Organizmowi dostarczają szereg witamin takich jak A, B czy E, substancji mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białek. Ponadto mają unikalny maślany smak, dlatego są bardzo popularne również w kuchni. Z łatwością przygotujesz z nich pyszną sos z nerkowców lub pastę. Docenicie je również przy przygotowywaniu surowych słodyczy czy deserów. Orzechy nerkowca na pierwszy rzut oka każdy rozpozna po ich charakterystycznym kształcie nerki. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczów z orzechów nerkowca wytwarza się również doskonały olej nerkowcowy.
Ostrzeżenie:
Alergeny: Może zawierać śladowe ilości innych orzechów i skorup, sezamu oraz SO2.
Skład:
Orzechy nerkowca
Wartości odżywcze na 100 g:
Wartość energetyczna | 2576 kJ/615 kcal |
Tłuszcze - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 46,9 g 9,1 g |
Węglowodany | 32,6 g |
Białka | 15,3 g |
Sól | <0,03 g |