Orzech brazylijski to jądro orzecha z bardzo twardą skorupą.
Orzech jest bardzo smaczny i pożywny. Zawiera wiele witamin A, B1, B2, B3, D, selen, żelazo, magnez, wapń, potas i fosfor. Orzechy brazylijskie znalazły swoje miejsce również w kuchni czy mieszankach musli. Miłośnicy pieczonych bułeczek, paluszków czy ciasteczek będą zadowoleni, ponieważ orzechy są często używane właśnie do pieczenia.
Ostrzeżenie:
Alergeny: Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, orzechów, sezamu i dwutlenku siarki.
Skład:
Orzechy brazylijskie jądra.
Wartości odżywcze na 100 g:
Wartość energetyczna | 2968 kJ/709 kcal |
Tłuszcze - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 66,0 g 15,0 g |
Węglowodany | 12,0 g |
Białka | 14,0 g |
Sól | <0,03 g |