Pistacje solone należą do najpopularniejszych rodzajów orzechów. Pochodzi pierwotnie z obszaru Bliskiego Wschodu i Azji Centralnej, gdzie radzi sobie nawet przy ogromnych różnicach temperatur. Pistacje są popularne także wśród zwolenników zdrowego stylu życia. Przede wszystkim odpowiadają za to ich wartości odżywcze i wpływ na zdrowie człowieka. Zawierają zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, takie jak potas, cynk, wapń czy selen. Ponadto pistacje zawierają około 20% białka. Nadaje się więc również jako szybka przekąska podczas aktywności sportowych. Wysokiej jakości solone pistacje można rozpoznać na pierwszy rzut oka po gładkiej, ochrowo-brązowej skorupce bez wyraźnych plam. Orzech powinien mieć jasnozielony kolor.
Ostrzeżenie:
Alergeny: Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzeszków ziemnych, sezamu i orzechów.
Skład:
Pistacje, sól do 3%.
Wartości odżywcze na 100 g:
Wartość energetyczna | 2352 kJ/562 kcal |
Tłuszcze - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 45,3g 5,6 g |
Węglowodany | 27,5 g |
Białka | 20,3 g |
Sól | 1,4 g |