Jako pomocnik przy dolegliwościach trawiennych, przeziębieniu i bólach głowy mięta pieprzowa służy już od stuleci. W obecnym czasie jest najczęściej wykorzystywany właśnie przy zaburzeniach trawienia i podrażnieniu błony śluzowej żołądka. Możemy ją spotkać w formie suplementów diety lub jako dodatek do herbat ziołowych wspomagających trawienie. Mięta pieprzowa jest krzyżówką kilku gatunków mięty i zbiera się ją latem, tuż przed kwitnieniem. Najskuteczniejszym składnikiem z niej jest jej olej. Ten zmiękcza mięśnie przewodu pokarmowego i łagodzi skurcze żołądka oraz gazy. Mentol w mięcie stymuluje odpływ żółci i innych soków trawiennych, co ułatwia trawienie. Można go użyć także przy chorobie morskiej. Ze względu na swoje właściwości przeciwskurczowe, mięta jest również stosowana w leczeniu zespołu jelita drażliwego, który objawia się bólami brzucha i zaburzeniami trawienia. Według niektórych badań mięta pomaga również rozpuszczać kamienie żółciowe, oferując tym samym alternatywę dla zabiegu chirurgicznego. Mięta pieprzowa ma jeszcze jeden przyjemny efekt - tłumi nieświeży oddech, dlatego jest również składnikiem popularnych cukierków odświeżających. Ulga przynosi również w chorobach dróg oddechowych - pomaga odblokować zatkany nos. Mięta pieprzowa to roślina o wielu korzystnych właściwościach, a jej niewątpliwą zaletą jest również doskonały smak.
Dawkowanie Jedną z najlepszych możliwości jest podawanie herbaty z imbryka. Wybieraj czajniczek starannie, ponieważ materiał, z którego jest wykonany, może wpływać na smak herbaty. Najlepszymi materiałami są porcelana, szkło, ceramika lub stal. Najlepszą filiżankę herbaty można delektować się z delikatnej porcelany. Lśniący kolor i zapach napoju najlepiej uwydatnią się z pięknej filiżanki. Idealna temperatura do picia to około 60 °C.