Opis Kostki kokosowe w mlecznej czekoladzie 1kg
Kokos jest bardzo bogaty w minerały, zwłaszcza w magnez, którego zawiera więcej niż produkty pochodzenia zwierzęcego (np. mleko, jajka i mięso). Magnez przyczynia się do zdrowia chrząstek, do wytrzymałości kości, a jego niedobór może nie tylko drażnić układ nerwowy, ale także powodować skurcze. Dalej zawiera również wapń i fosfor, które są niezbędne dla kości i układu mięśniowego. Spożywanie kokosa jest zalecane przy łamliwości włosów i paznokci, odwapnieniu kości, osteoporozie (zrzeszotnieniu kości), osłabieniu, chorobach skóry, utracie pamięci i jest również stosowane w leczeniu chorób nerwowych. Naukowcy odkryli, że chociaż większość kwasów tłuszczowych w orzechu kokosowym jest nasycona, jego spożycie nie wspiera tworzenia cholesterolu, jak pierwotnie błędnie sądziliśmy.
Alergeny: produkt zawiera mleko (laktoza) i produkty z niego oraz może zawierać orzeszki ziemne, orzechy i produkty z nich.
Składniki: polewa z mlecznej czekolady 65% (cukier, mleko w proszku, masło kakaowe, miazga kakaowa, tłuszcz roślinny palmowy, serwatka z mleka, lecytyna słonecznikowa E322, guma arabska, szelak E904, zawartość kakao w suchej masie min.20%), żurawina wielkoowocowa 35%.
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w temperaturze nie wyższej niż 20 °C i wilgotności względnej nie wyższej niż 65 %.
Wartości odżywcze na 100 g:
Wartość energetyczna 1875 kJ/449 kcal
Białko 4,3 g
Tłuszcze 19,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 12,1 g
Węglowodany 63,3 g
W tym cukry 60,8 g
Błonnik 2,2 g
Sól 0,2 g