Migdałowiec należy do drzew wyróżniających się bogatym kwitnieniem, które rodzi pestkowce z zieloną, owłosioną powierzchnią. Wewnątrz pestkowców znajdziemy spłaszczone nasiono z dziurkowaną powierzchnią, które skrywa ulubione jądra migdałów. Migdały są bardzo bogate w magnez, który w połączeniu z wapniem zapewnia naszemu ciału mocne paznokcie, włosy i zdrową skórę. Dalej magnez jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania serca i układu nerwowego, dlatego spożywanie migdałów jest często zalecane przy różnego rodzaju zaburzeniach psychicznych i nerwicach. Migdały są dla nas ważne nie tylko ze względu na wysoką zawartość magnezu, ale są także bogate w białka, witaminy B1, B6 i E. Regularne spożywanie migdałów korzystnie wpływa na przeciwdziałanie demineralizacji kości lub osteoporozie, dodaje kościom i mięśniom siły oraz pomaga nam przezwyciężać zmęczenie i depresję.
Alergeny: produkt zawiera orzechy i produkty z nich oraz może zawierać orzeszki ziemne, nasiona sezamu i produkty z nich. Składniki: jądra migdałów 100 %. Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w temperaturze nie wyższej niż 22 °C i wilgotności względnej nie wyższej niż 70 %.
Wartości odżywcze na 100 g: Wartość energetyczna 2423 kJ/603 kcal Białko 21 g Tłuszcze 54 g Kwasy tłuszczowe nasycone 4,59 g Węglowodany 10 g W tym cukry 4,7 g Błonnik 12 g Sól 0,002 g