Modyfikacja procesów fermentacyjnych w żwaczu bydła, owiec i kóz. Grupa wskazań: ruminatorium, digestivum.
Charakterystyka: Sole kwasu propionowego zastępują jego niedobór przy zatrzymanej lub zmniejszonej aktywności przedżołądków, gdy zaburzone jest rozkładanie węglowodanów. Poprzez regulację pH żwacza, dostarczanie roślinnych stymulatorów i drożdży, tworzone są warunki do przywrócenia aktywności mikroflory żwacza. Tę czynność wspierają również pierwiastki śladowe.
Użycie: Pierwotna dysfunkcja przedżołądków wywołana przepełnieniem żwacza, niewystarczającym lub jednostronnym karmieniem, nagłymi zmianami dawki pokarmowej lub wadliwymi paszami. Dysfunkcja wtórna przedżołądków związana z nadkwasotą żwacza, acetonemią, zaburzeniami metabolizmu wapnia oraz podawaniem antybiotyków i sulfonamidów.
Dawkowanie: Dorosły bydło – 330 g (1/3 opakowania) w 1 do 2 litrach letniej wody sondą lub bezpośrednio z butelki. W razie potrzeby powtarzać 2 razy dziennie przez 2 do 5 dni. W ciężkich stanach można zwiększyć dawkowanie do 500 g (1/2 opakowania). U młodego bydła, owiec i kóz dawki zmniejszyć proporcjonalnie do masy zwierzęcia.