Wszystko zaczyna się od klaczy
Mleko klaczy zazwyczaj zawiera bardzo mało miedzi i cynku, aby pokryć niezbędną ilość dla źrebięcia. Są one, oprócz innych elementów, niezbędne dla zdrowego rozwoju kości, organów, sierści i procesów trawiennych. Dlatego bardzo ważne jest zwiększenie ich zapasów w ostatnich trzech miesiącach ciąży, aby nienarodzone źrebię mogło zgromadzić rezerwę przez pępowinę. W ciągu pierwszych trzech miesięcy życia rezerwa ta jest stopniowo udostępniana, a źrebię może ją wykorzystać do zdrowego rozwoju.
Pavo Podo®Lac Muesli zawiera wszystkie ważne składniki odżywcze zarówno dla klaczy, jak i dla nienarodzonego źrebięcia.
Koncepcja Pavo Podo®
Pavo przeprowadziło wiele badań dotyczących idealnej paszy dla świata hodowlanego, a z wyników opracowano koncept Pavo Podo®.
Podo koncept to unikalny kompleks minerałów i pierwiastków śladowych, u których naukowo udowodniono, że zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia OC(D) u młodych koni o 50%. Chociaż źrebię jeszcze się nie urodziło, koncepcja Podo® wspiera jego wzrost w tym kluczowym okresie rozwoju kości wszystkimi niezbędnymi składnikami odżywczymi.
Białko & energia
Podczas ciąży i laktacji bardzo ważne jest również dostarczenie odpowiedniej ilości energii i białek.
Pavo Podo®Lac Muesli zawiera dużą ilość energii pochodzącej z unikalnego i wysoko cenionego źródła energii = otrębów ryżowych, uzupełnionych olejem sojowym i lnianym. Jako wysokiej jakości źródło białka dodano śrutę sojową i płatki sojowe. Połączenie wysokiej zawartości tłuszczów i wysokiej jakości białek zapewnia klaczy utrzymanie zdrowej kondycji ciała podczas ciąży i laktacji. Ponadto, wysoka zawartość wysokiej jakości białka w Pavo Podo®Lac Muesli wspiera produkcję mleka i jest ważna dla prawidłowego rozwoju nienarodzonego źrebięcia.
Ważne cechy
Dawkowanie
Zalecane dawkowanie
9. – 11. miesiąc ciąży:
1. - 4. miesiąc laktacji:
5. – 6. miesiąc laktacji:
Skład
lucerna | |
Płatki sojowe | |
Pszenica paszowa | |
Otręby ryżowe | |
Śruta sojowa, prażona | |
pęczak jęczmienny | |
trawa | |
Wytłoki jabłkowe suszone | |
Śruta słonecznikowa (mączka) | |
pęczak kukurydziany | |
melasa trzcinowa | |
Olej lniany | |
Topinambur (fermentowany) | |
Chlorek sodu | |
węglan wapnia | |
płatki grochowe | |
fosforan jednowapniowy | |
płatki marchewkowe | |
tlenek magnezu | |
Olej sojowy | |
Drożdże piwne | |
CellProtect |
Składniki analityczne
białko surowe | 18,0 %^ |
oleje i tłuszcze surowe | 7,5 % |
włókno surowe | 11,0 % |
popiół surowy | 11,0 % |
cukier | 6,0 % |
skrobia | 17,0 % |
wapń | 1,55 % |
fosfor | 0,80 % |
sód | 0,45 % |
potas | 1,50 % |
magnez | 0,60 % |
L-lizyna | 9,4 g |
metionina | 2,9 g |
Zawartość witamin (w kg)
witamina A | 16.200 IU |
witamina D3 | 2.700 IE |
witamina E | 383 mg |
witamina K3 | 4 mg |
witamina B1 | 41 mg |
witamina B2 | 16 mg |
Niacynamid | 32 mg |
kwas pantotenowy | 23 mg |
witamina B6 | 11 mg |
D-biotyna | 567 mcg |
kwas foliowy | 9 mg |
miedź | 71 mg |
żelazo | 129 mg |
cynk | 281 mg |
mangan | 178 mg |
selen | 0,8 mg |
jod | 1,1 mg |