Nasiona słonecznika zawierają wszystkie składniki odżywcze, które są potrzebne dla ludzkiego ciała z wyjątkiem witaminy D. Te nasiona są na przykład bardzo bogate w witaminę E, która wyszukuje wolne rodniki w organizmie. Dalej chroni nasze ciało przed stanami zapalnymi i pomaga w walce z artretyzmem, rakiem i cukrzycą. Ludzie z wysokim spożyciem witaminy E mają znacznie mniejsze prawdopodobieństwo zawału serca niż osoby z niskim spożyciem witaminy E. Oprócz witaminy E zawiera potas, selen, magnez, mangan i inne. Niedobór magnezu przyczynia się do skurczów mięśni i wysokiego ciśnienia krwi, migren i zmęczenia. Natura wyposażyła nasiona słonecznika w inhibitory, dzięki którym potrafią kiełkować nawet po kilku latach. Inhibitory mogą być trudniejsze do strawienia, dlatego zalecamy namoczenie nasion w wodzie na jakiś czas lub ich kiełkowanie. Oprócz tego, że nasiona słonecznika pozbywają się inhibitorów, uwalniają również swój pełny smak.
Alergeny: bez alergenów. Skład: nasiona słonecznika 100 %. Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w temperaturze nie wyższej niż 22 °C i wilgotności względnej nie wyższej niż 70 %.
Wartości odżywcze na 100 g: Wartość energetyczna 2600 kJ/640 kcal Białko 21 g Tłuszcze 51 g Nasycone kwasy tłuszczowe 4,5 g Węglowodany 20 g W tym cukry 2,3 g Błonnik 7 g Sól 0 g