Stara odmiana, z dużym prawdopodobieństwem pochodzi z Austrii, jak wskazuje niegdyś używana nazwa „Mouhartsrebe” według wzgórza Mangartsberg, Austriacki Grüner Veltliner jest używany dopiero od 1855 roku.
Wcześniej głównie używano nazw Grüner Muskateller lub Weißgipfler. Na Morawach wcześniej używano nazw Bělošpičák lub Muškatel.Kolor wina tej odmiany jest jasnozielony do zielonożółtego.
Zapach wina jest świeży, przenikliwy.
Smak wina średnie ciało, owocowe nuty, zrównoważony, świeży z wyższą zawartością przyjemnych kwasów, kwiat lipy, delikatnie gorzkie migdały, pieprz, w dojrzałych winach egzotyczne owoce.
Wino i jedzenie: Wina Veltlínské zelené są odpowiednie do codziennego spożywania. Rozcieńczona wodą jak wino musujące gasi pragnienie. Veltlínské zelené można łączyć z szerszą gamą potraw. Młode wina są odpowiednie do zimnych mięs, dojrzałe do wołowiny i neutralnych sosów.