Skład: 1 g preparatu zawiera:
Acidum ascorbicum 1000 mg
Biały do żółtawego krystaliczny proszek.
Charakterystyka: Witamina C (kwas L-askorbinowy) jest niezbędna do formowania i zapewnienia prawidłowej funkcji międzykomórkowych składników tkanek kostnych (tkanki łącznej, kości, chrząstek). Działa jako stymulator mechanizmu obronnego organizmu (aktywność fagocytarna leukocytów, układ siateczkowo-śródbłonkowy, tworzenie przeciwciał). Bierze udział w procesach utleniania komórek i systemach oksydoredukcyjnych. Przenika przez barierę łożyskową i jest wydzielany do mleka matki.
Obszar zastosowania: - przy zwiększonym spożyciu witaminy C – intensywny wzrost młodych, ciąża, laktacja
- w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i stresu - przed transportem, przy letnich temperaturach
- dodatek do paszy dla zwierząt, które nie potrafią syntetyzować własnego kwasu askorbinowego – świnki morskie i małpy
- zapobieganie infekcjom układu oddechowego, utrzymanie funkcjonalnej aktywności naczyń
- zapobieganie infekcjom dziąseł i skóry
- regeneracja uszkodzonych tkanek – rany, złamania, zapalenia skóry i egzemy
- wpływ na nieśność
Dawkowanie: Ssaki: | 0,1– 0,3 g preparatu na 10 kg m.c. hm. |
Drób: | 0,2 – 0,5 g preparatu na 10 kg m.c. hm. |
Podawać w ciągu 5-25 dni.
Przy zwiększonym obciążeniu podaje się dawki 2-3 razy wyższe przez 5-7 dni.
Sposób podania: W wodzie pitnej, tylko w naczyniach emaliowanych lub w naczyniach z plastiku.
Okres ochronny: Bez okresów ochronnych.